Сработеното во 2020

administrator News

Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче […]

More

0

Сработеното во 2019

administrator News

Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче […]

More

0

Одбележување на Европската година на културно наследство во Архео Паркот Бразда

administrator News

На 9 Јуни со почеток во 17:00 часот во Архео Парк Бразда се одржа јавен настан за одбележување на Европската година на културното наследство. Иститутот за Археолошки истражувања го организираше овој настан со една цел – да го промовираме овој уникатен археолошки локалитет и воедно да ја подигнеме свеста кај локалното население за значењето на културното […]

More

0

Одбележување на Европската година на културното наследство 2018

administrator News

Со одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година е прогласена за Европска година на културното наследство. Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Под слоганот за Годината „Нашето наследство: каде минатото се сретнува со иднината“, […]

More

0

Сработеното во 2017

administrator News

Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче […]

More

1

Нов добредојде знак во Архео Паркот Бразда (Видео)

administrator News

Во рамки на проектот Одржување, Промоција и Поуларизација на Архео Паркот Бразда за 2017 се изработи нов добредојде знак за кој се задолжени: Марија Трпевска (Артист), Радомир Ивановиќ и Елена Каранфиловска (Камера), Јане Качански (Видео) и Марко Стојановиќ (Волонтер)   Проектот е финансиран од годишната програма за култура за 2017 на Министерство за Култура на […]

More

Аеровидео од “Архео Парк Бразда”

administrator News

Аеровидео од aрхео паркот Бразда на Институт за Археолошки Истражувања – Скопје снимен за проектот “Прослава на меѓународниот ден на археологијата „Day of Archaeology 2017″ подржан од годишната програма за култура на Министерство за Kултура на Република Македонија, а во соработка со НУ Археолошки музеј на Македонија.

More

0

Краток документарен филм за „Архео Парк Бразда“

Elena Karanfilovska News

Овој краток документарен филм на здружението „Археологика” е снимен за проектот прослава на меѓународниот ден на археологијата „Day of Archaeology 2014” со подршка од Министерство за култура на Република Македонија, НУ Археолошки музеј на Македонија, Управа за заштита на спомениците на културата и Via Magna. Реализација: Здружение Археологика Соговорници: м-р Горан Санев Ирена Колиштрковска Настева […]

More

0

Отворен првиот археолошки парк во Македонија – „Архео Парк Бразда“

administrator News

На 21. Мај 2013 година на падините на Скопска Црна Гора во с. Бразда, општина Чучер – Сандево се отвори првиот археолошки парк во Македонија „Архео Парк Бразда“, проект реализиран од здружението „Археологика“. Целта на овој проект е да се заштити и промовира културното наследство на Република Македонија, да се заштити природата што го опкружува […]

More

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/