News

Сработеното во 2020

Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче …

Сработеното во 2020 Read More »

Сработеното во 2019

Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче …

Сработеното во 2019 Read More »

Одбележување на Европската година на културно наследство во Архео Паркот Бразда

[:mk]На 9 Јуни со почеток во 17:00 часот во Архео Парк Бразда се одржа јавен настан за одбележување на Европската година на културното наследство. Иститутот за Археолошки истражувања го организираше овој настан со една цел – да го промовираме овој уникатен археолошки локалитет и воедно да ја подигнеме свеста кај локалното население за значењето на културното …

Одбележување на Европската година на културно наследство во Архео Паркот Бразда Read More »

Одбележување на Европската година на културното наследство 2018

[:mk]Со одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година е прогласена за Европска година на културното наследство. Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Под слоганот за Годината „Нашето наследство: каде минатото се сретнува со иднината“, …

Одбележување на Европската година на културното наследство 2018 Read More »

Сработеното во 2017

[:mk]Заокурживме уште една успешна година од постоењето на Архео Паркот Бразда, докажавме дека со многу труд и љубов може да се постигне скоро се, паркот привлекува се повеќе посетители, како домашни така и странски, а особено задоволство ни причинува тоа што и свеста кај локалното население значително се крена за зачувување на ова мало парче …

Сработеното во 2017 Read More »

New Welcome Sign – Timelapse Нов добредојде знак во Архео Паркот Бразда (Видео)

[:en]As part of this year project for maintenance, promotion and popularization of Arheo Park Brazda a new welcome sign was created by: Marija Trpevska (Artist), Jane Kacanski (Video), Radomir Ivanovic and Elena Karanfilovska (Camera) and Marko Stojanovic (Volunteer) [:mk]Во рамки на проектот Одржување, Промоција и Поуларизација на Архео Паркот Бразда за 2017 се изработи нов …

New Welcome Sign – Timelapse Нов добредојде знак во Архео Паркот Бразда (Видео) Read More »

Drone video of Arheo Park Brazda[:mk]Аеровидео од “Архео Парк Бразда”

[:en] Drone video recorded for the project “Celebration of international day of archaeology “Day of Archaeology 2017″ by the Institute for Archaeological Research – Skopje with the support of Ministry of Culture of Republic of Macedonia and NI Archaeological Museum of Macedonia. Radomir Ivanovic[:mk]Аеровидео од aрхео паркот Бразда на Институт за Археолошки Истражувања – Скопје …

Drone video of Arheo Park Brazda[:mk]Аеровидео од “Архео Парк Бразда” Read More »

Short documentary about “Arheo Park Brazda”

This short documentary about the first archaeological park in R. Macedonia “Arheo Park Brazda” was recorded for the celebration of international day of archaeology “Day of Archaeology 2014″ by association “Archaeologica” ‘with the support of Ministry of Culture of Republic of Macedonia, Archaeological Museum of Macedonia, Cultural heritage protection office and Via Magna. Realization: association …

Short documentary about “Arheo Park Brazda” Read More »

Opening of the first archaeological park in Macedonia – “Arhaeo Park Brazda”!

“Arheo Park Brazda” was implemented by the Archaeologica team with support from AD ELEM, from the program for social responsibility. Assupporters participated: Museum of Macedonia, Green Ark, SAA Axios, Macedonian Forests, Image Plus, local residents and others. The team members from Archaeologica worked for months to transform this unique cultural monument, which was neglected and …

Opening of the first archaeological park in Macedonia – “Arhaeo Park Brazda”! Read More »